Hjerneforsker: Meditation giver os kontrol over kroppens ubevidste processer.

Skrevet af Torben i kategorien Blog with Kommentarer lukket til Hjerneforsker: Meditation giver os kontrol over kroppens ubevidste processer.

Herligt at en seriøs hjerneforsker som Troels W. Kjær redegør for hvordan det videnskabeligt kan dokumenteres at meditation har mange gode virkninger. På Vedfelt Instituttets psykoterapeutiske kurser og uddannelse er meditation altid en del af undervisningen. Sådan har det været de sidste 25 år. Også før det blev moderne.

Artiklens overskrift ”Hjerneforsker: meditation giver os kontrol over kroppens ubevidste processer” giver dog kun et snævert blik på hvad meditation er og kan. Meditation handler nemlig om langt mere end at få kontrol.
I den kybernetiske psykologi er, hvad vi kalder bevidsthedstilstande- og niveauer, aspekter af personlighedens struktur. Det virkeligt interessante og udviklende er når der kan ske en udveksling og gensidig befrugtning mellem hverdagsbevidstheden (altså vores almindelige rationelle sind) og så vores ubevidste.

I kybernetisk psykologi opfattes det ubevidste nemlig som et hensigtsmæssigt informationssystem, der, hvis vi åbner os for det, som det for eksempel kan ske i meditation eller ved drømmearbejde, konstant er parat til at friske os op og til stadighed at ”levere” ubrugte ressourcer til den videre personlighedsudvikling.

Meditation er, som Troels W. Kjær ganske rigtig gør opmærksom på, at opnå en vis kontrol. Men det er meget mere end det.

F.eks. træner man klarhed i forhold til anskuelse af egne indre tilstande i kroppen, i følelser og i tankerne. Man træner sensibilitet i forhold til egne (og ja faktisk også andres) indre personligheds lag.

Man lærer simpelthen sig selv bedre at kende. I dybden kunne man sige. Og hvad skal man bruge det til? Ja det burde være indlysende. Især hvis man arbejder professionelt med andre mennesker.

Det er godt at kunne tænke skarpt og rationelt (hverdagsbevidsteheden), men det er mindst lige så vigtigt at kunne lade sig inspirere af de kreative ikke-rationelle bevidsthedslag.

Torben Hansen

Læs artiklen her

Comments are closed.